Abstract | U ovome radu projektira se sustav grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode zgrade restorana s uredima na području Zagreba. Zgrada ima dvije etaže, prizemlje i prvi kat koji su identičnih dimenzija ali različite namjene. Zgrada je podijeljena na dva dijela: Restoran i Urede. Pod Restoran spada cijelo prizemlje i manji dio prvog kata, dok ostatak prvog kata spada pod Urede. Proračun toplinskog i rashladnog opterećenja zgrade napravljen je prema normi HRN EN 12831, odnosno smjernici VDI 2078. Prema rezultatima tog proračuna potrebno je osigurati najmanje 88,09 kW rashladnog i 35,25 kW toplinskog učina kako bi se održali projektni uvjeti u prostorijama. Sustavom podnog grijanja zadovoljavaju se svi toplinski gubici zgrade u zimskome razdoblju, dok se podnim hlađenjem ne uspijevaju zadovoljiti sve potrebe za hlađenjem, koje su veće nego potrebe za grijanjem. Ukupno instalirani kapacitet podnog grijanja iznosi 41,59 kW, a podnog hlađenja 15,80 kW. Sustavom ventilokonvektora nadoknađuje se manjak kapaciteta podnog hlađenja. Ventilokonvektori mogu raditi i u grijanju i u hlađenju, ali kako su potrebe za grijanjem zadovoljene podnim grijanjem, oni će se u zimskome razdoblju paliti samo u iznimnim slučajevima. U periodu hlađenja oni se pale u onom trenutku kada podno hlađenje ne može zadovoljiti potrebe zgrade za hlađenjem. Instalirani vetilokonvektori imaju ukupni kapacitet 78,7 kW za grijanje i 74,62 kW za hlađenje. Uz ogrjevna tijela dimenzionirana je i odabrana sva ostala potrebna armatura poput: troputnih miješajućih i prekretnih ventila, tlačno neovisnih i balansirajućih ventila, kalorimetra, cirkulacijskih pumpi, ekspanzijske posude i na kraju izvora topline tj. dizalice topline zrak-voda sa spremnikom ogrjevne i rashladne vode volumena 1000 l. Dizalica topline izvedena je u monoblok izvedbi i smještena na krovu zgrade. Ogrjevni kapacitet iznosi 53,9 kW pri vanjskoj temperaturi od -15 °C i temperaturnom režimu od 45/40°C, a rashladni kapacitet 100,7 kW pri vanjskoj temperaturi od 35 °C i temperaturnom režimu 7/12 °C. Za pripremu potrošne tople vode, odabrana je zasebna dizalica topline u monoblok izvedbi ogrjevnog kapaciteta 12, 4 kW pri vanjskoj temperaturi od -15 °C i temperaturnom režimu 60/55 °C sa spremnikom za PTV volumena 500 l. Za potrebe grijača i hladnjaka dviju klima komora na krovu dimenzionirane su tri zasebne monoblok dizalice topline od toga jedna ogrjevnog i rashladnog kapaciteta od 14 kW, a dvije ogrjevnog i rashladnog kapaciteta 50,4 kW.
U prilogu ovog rada nalaze se nacrti u kojima je detaljno prikazan raspored i odabir opreme po
etažama, sa pripadajućim shemama grijanja, hlađenja i pripreme PTV-a |
Abstract (english) | As part of this thesis, the system of heating, cooling and preparation of domestic hot water of a restaurant building with offices in the area of Zagreb is designed. The building has two floors, ground floor and first floor that are identical in size but have different purposes. The building is divided into two parts: Restaurant and Offices. The Restaurant includes the entire
ground floor and a smaller part of the first floor, while the rest of the first floor falls under the Offices. The calculation of the heating and cooling load was made according to the standard HRN EN 12831, ie. guideline VDI 2078. According to the results of this calculation it is necessary to provide at least 88,09 kW of cooling and 35,25 kW of heating output in order to
maintain the design conditions. The underfloor heating satisfies all heat losses of the building in the winter, while underfloor cooling fails to meet all cooling needs. The total installed capacity of underfloor heating is 41,59 kW and underfloor cooling 15,8 kW. The fan coil system compensates for the lack of floor cooling capacity. Fan coils can work in both heating and
cooling, but as the heating demands are met with the underfloor heating, they will only be switched on in exceptional cases in winter. During the cooling period, they switch on at the moment when the floor cooling cannot meet the cooling needs of the building. The installed fan coils have a total capacity of 78,7 kW for heating and 74,62 kW for cooling. In addition to the
heating bodies, all other necessary fittings were dimensioned and selected, such as: three-way mixing and reversing valves, pressure-independent and balancing valves, calorimeters, circulation pumps, expansion vessels and finally heat sources, ie. air-water heat pump with heating and cooling water tank with a volume of 1000 l. The heat pump is made in monoblock design and is located on the roof. Heating capacity is 53,9 kW at an outdoor temperature of -15 °C and at temperature regime of 45/40 °C, and cooling capacity of 100,7 kW at an outdoor temperature of 35 °C, and at temperature regime of 7/12 °C. For the preparation of domestic hot water, a separate heat pump in a monoblock design with a heating capacity of 12,4 kW at an outdoor temperature of -15 °C and at temperature regime of 60/55 °C with a DHW tank with a volume of 500 l was selected. For the needs of heaters and coolers of two air handling units on the roof, three separate monoblock heat pumps are dimensioned, one with heating and cooling capacity of 14 kW and two with heating and cooling capacity of 50,5 kW.
Attached to this paper are drafts detailing the layout and selection of equipment by floors, with
associated heating, cooling and DHW preparation schemes. |